torsdag den 8. januar 2009

Cavling-vindere viser nye veje

Ny måde at organisere undersøgende journalistik på, inddragelse af nettet og læserne og meget spændende perspektiver for Berlingskes fremtid er i fokus, når de fire Berlingske-journalister i dag får Cavling-prisen.
Berlingskes serie ”Forbrydelsen” gik ud fra det enkle spørgsmål, om politiet nu også kommer, når man ringer. Det var et stort sats for det nye undersøgende team på Berlingske. Historien kunne man forudse ville være svær at dokumentere. Der er ikke megen plads til, at medier og journalister kan starte projekter uden at være tilstrækkelig sikre på, at der er en god historie i den anden ende.
Derfor er det så meget flottere, når det faktisk viser sig, at indsatsen giver pote ved en blanding af stædighed og held.
Det nye undersøgende team på Berlingske har nu eksisteret i godt et år og har stået bag flere brag af historier. De andre store undersøgelser har taget et afsæt, hvor historien i sidste ende var mere sikker. Men derfor har de også været vigtige, specielt historien om udlændingeservice.
Med det nye team er Berlingske kommet i gang med undersøgende journalistik i et helt andet gear end tidligere.
Avisen viser dermed en af de gode måder, et sådant team kan organiseres på. Og det er specielt interessant i disse tider, hvor flere medier har undersøgende redaktioner eller enkeltjournalister, men hvor den interne organisering er mere end svær at håndtere og ofte ikke virker. Det har Berlingske nu et godt konkret og praktisk bud på.
Serien er også særlig spændende i den måde, som den anvender mapping på og bruger læsernes indlæg som en del af dokumentationen. Det rejser en række perspektiver for, hvordan den slags projekter kan køre i fremtiden.
Og som et sidste element er Berlingskes ejerforhold og ejernes krav om indtjening relevant at beundre i dag. Kan man under de betingelser give andre medier baghjul, som det er sket med de undersøgende projekter i år, så er måske her et bud på en fornuftig forretningsmodel for undersøgende journalistik.
I mange amerikanske medier har der i de seneste år været blodbade på de undersøgende redaktioner, men når Berlingske i den nuværende situation kan oprette en sådan redaktion og så hurtigt få en imponerende effekt, er der noget at lægge mærke til.
Et stort til lykke til journalisterne Morten Frich, Morten Crone, Jesper Woldenhof og fotograf Erik Refner samt til Berlingske Tidende.

Ingen kommentarer: